Vinst mot Kristallen

Efter stenhård kamp slog Vallentuna Kristallen 2 i lag-DM, med 5,5 – 4,5.
Det började i lugn stil, Eric B (bord 6) tog remi efter att rätt snabbt ha bytt ner sig till ett lika bondeslutspel. Lars (bord 7) fick tidigt en pjäs av sin motståndare och sedan också en kvalitet. Med torn över var det bara frågan om kungen skulle överleva och det gjorde den: vinst direkt efter tidskontrollen. I samma veva hade Lennart (bord 4) matthot som inte gick att parera men tyvärr fanns det evig schack i ställningen. Remi och 2-1 till oss.
Ari (bord 9) ledde ett tag med pjäs och avböjde sedan ett remianbud med minusbonde, men till sist fick även han ta ut evig schack. Avenir (bord 2) spelade som vanligt ett av de mest omväxlande partierna, men precis när remihamnen såg ut att nalkas kombinerade motståndaren till sig en pjäs: 0 – 1. På bord 10 låg Anders under mest hela tiden och förlorade också. Helt plötsligt är ställningen 2,5 – 3,5 och det ser illa ut för oss.
Fyra partier pågår fortfarande när det är fem minuter kvar av speltiden, men då börjar det hända saker. Frans motståndare (bord 5) är i våldsam tidsnöd men har två merbönder varav en med klara promoveringsambitioner. Då får Frans in en kontraattack och kostar till och med på sig att missa vinsten för att forcera fram remischackar. Stina (bord 1) har haft sin ”gubbe” i bänkpress i stort sett hela partiet och laveringsspelat. Med hängande klockor brister hans ställning till sist. Kvitterat, 4 – 4!
Tomas (bord 8) har under tiden förvandlat ett lite bättre slutspel till ett klart vunnet och när han tar in en dam tar partiet slut. I detta läge bjuder Leifs (bord 3) motståndare remi, vilket förstås accepteras efter en snabb lägeskoll.
Pust.

Författare: Lennart Bonnevier

Var med och grundade klubben en gång i tiden (1972). Webbmästare sedan sent 1990-tal, på senare år dock allt mer infrekvent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *