Några domartankar

Det var länge sedan sist, men i kväll läste jag än en gång An Arbiter’s Notebook, Geurt Gijssens domarkolumn på chesscafe.com.
Gijssen var huvuddomare under olympiaden i Bled, men där uppstod tydligen inga regelproblem värda att berätta om. Däremot sammanträdde Fides regelkommitt⁄ under OS och konstaterade bland annat att det är ett feldrag att ta kungen i ett blixtparti. Egentligen inget nytt enligt Gijssen, han har alltid hävdat att det förhåller sig på det viset, men nu är det officiellt.
Alltså: om motståndaren ställer kungen i schack under ett blixtparti ska man inte ta den. Gör man det gör man ett felaktigt drag, och då kan motståndaren kräva vinst. Istället ska man lugnt stanna klockan och kräva vinst med hänvisning till feldraget. (Åtminstone i internationella tävlingar, vad som gäller i Sverige får Sveriges schackförbunds regelkommitt⁄ klara ut.)
Själv hamnade jag i en besvärlig situation som domare i Rockadenjunioren i helgen. En spelare sätter matt, åtminstone tycker han det själv, och frågar motståndaren ”godkänner du matten?”. (Vi vill helst att barnen gör så, tanken är att båda spelarna ska hinna förstå vad som har hänt.) Men sedan börjar han ställa tillbaka pjäserna utan att vänta på svaret.
Två gånger kallades jag till bräden där pjäserna var uppställda men där spelarna var oense om huruvida det hade varit matt eller inte. Ena gången dömde jag vinst, eftersom ett par åskådare var tämligen säkra på att det faktiskt hade varit matt. I det andra fallet fanns det ingenting att gå på utöver spelarnas berättelser så där dömde jag remi. (Vilket naturligtvis är helt fel i princip, endera tror jag på ”mattsättaren” och ger honom hela poängen eller också gör jag det inte och då får han noll poäng eftersom han ställde tillbaka pjäserna. Men rent praktiskt är det en kompromiss som minimerar risken för gråt och besvikelse; att döma barn är inte riktigt som att döma vuxna.)
Ytterligare en egendomlig detalj var att flera spelare krävde tilläggsminut när motståndaren flyttade pjäsen med ena handen och tryckte på klockan med den andra. Det är i och för sig inte tillåtet att göra så, men det ska snarare ses som en ”förseelse” än som ett feldrag. Några tilläggsminuter är det definitivt inte fråga om.

Författare: Lennart Bonnevier

Var med och grundade klubben en gång i tiden (1972). Webbmästare sedan sent 1990-tal, på senare år dock allt mer infrekvent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *